Vibrochenul, cunoscut și sub denumirea de arbore cotit, este o componentă de bază a motoarelor cu ardere internă, care are rolul de a transforma mișcarea liniară a pistonilor în mișcare rotativă. Prin mișcarea lui, acesta activează și alte piese ale motorului, precum arborele cu came.
Cu toate că un vibrochen Range Rover este fabricat din materiale durabile, uzura lui poate fi inevitabilă, chiar și în cazul unei întrețineri regulate.
De ce se rupe vibrochenul?
Vibrochenul este o componentă durabilă, fabricată din oțel sau alte materiale rezistente, prin procese de fabricație eficiente. Durabilitatea ridicată nu este întâlnită doar la un vibrochen original, ci și la unul aftermarket.
Ca atare, ruperea lui este cauzată, de cele mai multe ori, de factori externi.
Printre cele mai frecvente cauze care duc la ruperea arborelui cotit se numără încărcarea mecanică suplimentară a acestuia, determinată de o combustie anormală sau defectarea pompei hidraulice. Aceasta din urmă duce la blocarea bruscă a motorului.
În alte cazuri, se poate avaria volanta sau fulia, care va oscila în timpul rotației, producând vibrații suplimentare, ce vor afecta vibrochenul. Nu în ultimul rând, pot apărea deteriorări în timpul montajului, atunci când acesta nu este instalat corect.
Pași de urmat pentru înlocuirea lui
Ai nevoie de un arbore Ingenium Range Rover nou? Atunci primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că mergi într-un service auto de încredere, cu mecanici profesioniști, ce vor urma toții pașii necesari unei instalări corecte.
Înainte de instalarea vibrochenului, mecanicul va identifica cauza care a determinat deteriorarea lui. Astfel, acesta va analiza fiecare capac de palier, pentru a nu prezenta urme de deteriorare. Totodată, va măsura linia palierului, pentru a asigura o funcționare perfectă.
Nu este suficient să te asiguri că celelalte componente sunt funcționale, ci și că mediul de montare este curățat temeinic. Prin urmare, trebuie curățate blocul și canalele de ungere. Asigură-te că nu există nici măcar un fir de praf între cuzinet și suprafața vibrochenului, deoarece poate duce la deteriorarea lui.
Un alt aspect important pe care să îl iei în considerare este lubrifierea cuzineților, cu ulei special sau vaselină. Numerotarea fiecărui capac de palier îți ușurează montarea lor corectă, pentru a le așeza exact în locul de unde au fost scoase.
După ce ai strâns corect șuruburile, tot ce îți mai rămâne de făcut este să verifici rotația vibrochenului și jocul lui axial. Rotația trebuie să se realizeze cu ușurință, fără să „agațe” sau să observi semne de rezistență.
Montarea corectă a unui vibrochen nu este ușoară, mai ales dacă este prima dată când urmează să înlocuiești această componentă a mașinii. Greșeli pot fi comise cu ușurință, chiar și în cazul celor care au mai realizat astfel de montaje.
De aceea, cel mai sigur este să ceri ajutorul unui mecanic. Acesta va identifica cauza deteriorării vibrochenului, va depista dacă există alte componente defecte ale mașinii și îl va monta corect, pentru a te bucura de funcționarea lui optimă o perioadă îndelungată.