Sarcina extrauterină se caracterizează prin dezvoltarea embrionului în afara cavităţii uterine. Acesta se poziţionează şi creşte în orice altă parte decât cavitatea uterină. Și în cazul în care nu este descoperit la timpul faptul că sarcina este una extrauterină poate pune în pericol viața femeii. Din păcate, sunt destule reprezentantele sexului frumos care s-au confruntat cu această problemă. Și pentru unele dintre ele, efectele nu au constat doar în pierderea sarcinii.
De aceea este important ca încă de la primele semne de sarcină să îți găsești un medic bun care să te supravegheze. Sau cu care să colaborezi bine și să existe o comunicare eficientă din ambele părți. La primele semne că ar putea exista unele probleme, trebuie să te prezinți de urgență la medic. Pentru că, ignorată sau tratată incorect, sarcina extrauterină se poate lăsa cu urmări grave. Cum ar fi pierderea trompei, a uterului. Și uneori chiar a vieții.
Incidenţa sarcinilor extrauterine
În jur de 95% din sarcinile extrauterine au loc în tubul falopian. Adică un conduct musculo-membranos lung de 10-12 cm care se întinde de la ovar până la cavitatea uterină. Acestea se mai pot dezvolta şi în alte locuri. Cum ar fi de pildă ovarele, cervixul (deschiderea către uter). Sau chiar și în cavitatea abdominală.
Prima persoană care a folosit termenul ectopic într-un context medical a fost obstetricianul englez Robert Barnes. El l-a menționat în cazul unei sarcini extrauterine, fiind vorba de sarcina ectopică.
De ce apar sarcinile extrauterine?
Deși nu se știu exact cauzele pentru care se produc, sarcinile extrauterine apar cel mai adesea din cauza imposibilităţii ovulului fertilizat de a trece de tubul falopian. Și a se poziţiona în uter. Cele mai multe sarcini ectopice apar la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 ani. Aceasta nu este însă o regulă generală. Și sarcini ectopice se pot întâlni și la femei mai tinere, care au dus sau nu o sarcină la bun sfârșit.
Factori de risc
De asemenea, specialiștii sunt de părere că există o serie de factori de risc pentru o sarcină ectopică. Aici ne referim la boală pelvică inflamatorie care poate afecta funcţionarea tubului. Cum? Blocându-l parţial sau în totalitate, intervenţia chirurgicală asupra tubului falopian, intervenţiile chirurgicale în zona abdominală – trompe uterine, ovare, uter, abdomenul inferior şi intestin. Endometrioza, o afecţiune care se caracterizează prin prezenţa unui ţesut asemănător endometrului în afara localizării sale normale.
O anomalie de formă a trompelor uterine – mai rar, ce-i drept; medicamentele ce stimulează ovulaţia; antecedentele de sarcină extrauterină; tabagismul; vârsta mamei; istoric de avorturi; bolile cu transmitere sexuală cresc riscul de sarcină ectopică prin suprimarea cililor care facilitează în mod normal deplasarea ovulului în trompa uterină.
Simptome prin care se manifestă sarcina extrauterină
Perioada de sarcină vine cu mai multe schimbări în organismul femeii. Unele dintre ele sunt perfect normale. În timp ce altele sunt un fel de semnal de alarmă pe care îl primim referitor la faptul că lucrurile ar putea să nu funcționeze în mod corect pe acolo. De aceea, la primul semn că ar putea fi o problemă, cu riscul de a ne repeta, îți sugerăm să mergi la doctorul care îți urmărește sarcina.
Dacă nu se poate în acel moment, o vizită la Urgențe poate fi decizia care face diferența. Așa că lasă rușinea la o parte. Viața ta și a copilului tău nenăscut încă sunt cele care trebuie să conteze acum. Dar, să revenim la simptomele prin care se manifestă de obicei sarcina ectopică. Durerea este cel mai adesea primul simptom, dar și cel mai cunoscut, prin care se manifestă o sarcină extrauterină. Chiar dacă poți simți unele dureri, sau mai bine zis, un disconfort și în cazul unei sarcini normale, în sazul celei extrauterine poți resimți dureri pe o singură parte, localizate în pelvis, abdomen, umăr sau gât și poți avea și stări de slăbiciune şi leşin.
Medicul specialist este cel care pune diagnosticul
Doar medicul ginecolog este cel mai în măsură pentru a pune diagnosticul corect, iar în acest scop va folosi un examen pelvic pentru testarea durerii, a sensibilităţii sau existenţei unei mase în abdomen. Un test care poate oferi și el unele informații în acest sens este și măsurarea hormonului Hcg (hormonul corionic gonadatrofic). Va trebui să te testezi de două ori, la un interval de 48 de ore, pentru a observa evoluția sarcinii, iar medicul tău îți va interpreta cel mai bine rezultatul analizei.
Ecografiile sunt și ele o bună metodă pentru a se observa dacă suspiciunea de sarcină ectopică se confirmă sau nu, și nu de puține ori diagnosticul a fost pus în urma acestei examinări.
Care este tratamentul sarcinii extrauterine
Chiar dacă poate ai auzit că ar fi existat sarcini extrauterine care au putut fi duse până aproape de termen, iar copilul s-a născut sănătos, trebuie să știi că aceste cazuri nu sunt rare, ci extrem de rare.
În cazul sarcinii extrauterine, nu există tratament medicamentos care să te ajute să păstrezi sarina, ci totul se rezumă de cele mai multe ori la o intervenţie chirurgicală, cel mai adesea laparoscopic, prin care se îndepărtează sarcina bolnavă. Uneori este nevoie și de îndepărtarea trompei. De aceea este important ca evoluția sarcinii să fie urmărită cu atenție, pentru nu risca să îți pui viața în pericol.
Mai pot rămâne însărcinată?
Este întrebarea pe care și-o pun toate femeile care au trecut printr-o astfel de experiență nefericită. Din păcate, un răspuns clar la aceasta nu există. Prognosticul pentru sarcinile viitoare este unul rezervat și depinde foarte mult de reușita intervenţiei chirurgicale la care ai fost supusă. Dacă tubul falopian a fost reparat în mod corect, şansele unei naşteri de succes sunt undeva la aproximativ 50%. În schimb, în cazul în care tubul falopian a fost scos, un ovul poate fi fertilizat într-un alt tub, iar în acest caz şansele unei sarcini de succes scad sub 50%.