marți, mai 14, 2024
Top articole
Articole asemanatoare

Alegerea tipului de gazon potrivit îți face curtea să pară un colț de rai!

Gazonul, acea pătură verde din curtea casei dumneavoastră, dă un aer plin de viață locuinței. Copiii pot alerga fericiți, la fel și animăluțele de companie, ca să nu mai vorbim și de faptul că în week-end vă puteți relaxa, împreună cu prietenii, la un pahar de vorbă.
Un gazonul bine întreţinut poate să schimbe complet aspectul curții dumneavoastră, fiind dovada că sunteți un om gospodar, ce nu lasă nimic la voia întâmplării. Trebuie să știți că există și mai multe tipuri de gazon, pentru că nu orice se pretează pentru spațiul pe care îl aveți dumneavoastră la dispoziție.

Gazonul de soare

Există diferenţe majore între gazonul de umbră şi cel de soare. Cel din urmă are nevoie de opt ore de soare zilnic, iar când ajunge la maturitate rezistă foarte bine la secetă şi la soarele fierbinte al verii, și nu are nevoie de o cantitate mare de apă pentru a supravieţui. Specia de iarbă din compoziţia gazonului care îi oferă această calitate este Festuca Arundinaceea, care trebuie să se găsească în proporție de 40 – 60%. În cazul gazonului de soare, celelalte specii de iarbă din compoziţia gazonului pot fi varietăţi de Lolium și Poa. Cu toate acestea, nu faceți greșeala să nu-l întrețineți la început așa cum trebuie, mizând pe faptul că este un gazon de soare. Specialiștii spun că rezistenţa la soarele arzător al verii a gazonului despre care vorbim apare abia la maturitatea gazonului, nu când acesta abia a încolţit. La început, acest tip de gazon pentru curte trebuie însămânţat şi udat ca orice alt tip.

Gazonul de umbra

Dacă și curtea dumneavoastră este în plin soare, atunci mai bine renunțați la plantarea acestui tip de gazon, pentru că are nevoie doar de două ore de soare pe zi. Supravieţuieşte şi fără soare direct, dar nu va avea totuși acel aspect frumos. De obicei, zonele fără soare sunt cele aflate în spatele casei sau în colţul grădinii, unde există şi multă umezeală şi creşte şi muşchiul. Specialiștii sunt de părere că aceste zone au nevoie de atenție specială atunci când avem în minte acoperirea cu gazon. Gazonul de umbră are firul subţire, cu o rezistenţă scăzută la trafic intens, fapt ce îl face ideal pentru aceste zone dificile. Rezistenţa la umbră a acestui gazon este dată de specia de iarbă numită Festuca Tricopylla.

Gazonul de semiumbră sau semisoare

Acest tip de gazon este preferatul majorității deoarece se bucură de unele caracteristici universale şi poate fi folosit aproape peste tot. Zonă de semiumbră este cea care are parte de razele soarelui timp de patru ore pe zi şi se caracterizează ca fiind una umbrită de arbori sau crengi, cu o umbră ce se deplasează pe timpul zilei. Spre deosebire de umbra compactă pe care o face un zid sau o clădire, semiumbra făcută de arbori dă posivilitatea soarelui să treacă printre frunze. Gazonul de semiumbră combină cu succes toate cele 3 specii de iarbă de gazon: Festuca, Poa şi Lolium, în concentraţii care să accentueze un caracter precum rezistentă la trafic şi fineţea firului. În cazul curților din România, grație climatului de aici, gazonul din grădina tipică trebuie să conţină atât gazon de soare în zonele însorite, cât şi gazon de umbră în zonele unde domină umbra. În zonă de joacă pentru cei mici sau din zona grătarului de grădină se poate folosi un gazon sport sau rezistent la trafic.

Gazonul pentru flori

Ca să fim sinceri, acest tip de gazon pentru curte nu există. Produsele de oe rafturile magazinelor poartă acest nume, dar sunt de fapt avem de a face cu seminţe pentru pajişti cu flori. După ce sunt tunse prima dată nu vor mai înflori, așa că de dumneavoastră depinde dacă alegeți sau nu acest tip de gazon pentru curtea dumneavoastră.

Întreținerea corectă a gazonului

Pentru ca spațiul tău verde să arate perfect, specialiștii în domeniu vin pentru tine cu câteva recomandări de îngrijire, indiferent de tipul de gazon folosit în propria curte.

Tundeți gazonul mai des

Astfel, tunde gazonul des, cu lame bine ascuțite. Tunderea frecventă a ierbii face firul de iarbă mai gros, fapt ce nu va permite buruienilor să crească. Fiți atent ca lamele mașinii de tuns să fie ascuțite, pentru că în caz contrar iarba va arăta neîngrijită și va fi mai vulnerabilă la diferite boli. Pentru a obține efectul unui gazon des, iarba trebuie tunsă scurt.

Nu tundeți iarba udă

Nu tundeți niciodată iarbă atunci când este udă. Dacă visul dumneavoastră este un gazon frumos, această regulă este cea care trebuie respectată. Dacă iarba este udă, stratul de sol este supus unui ,,stres” și rădăcinile ierbii gazonului nu pot să respire. În acest caz iarba va muri, iar pe gazon vor apărea porțiuni de iarbă uscată care vor arăta inestetic.

Gazonul nu trebuie irigat noaptea

Chiar dacă afară sunt zile secetoase, niciodată nu udați gazonul pe timp de noapte. Înainte de udare, trebuie să vă asigurați va trece suficient timp pentru ca gazonul să reușească să se usuce înainte de a se întuneca, pentru ca umiditatea excesivă a ierbii contribuie la dezvoltarea diferitor boli.

Scăpați de buruieni

Gazonul ideal nu trebuie să conțină burieni sau boli, el trebuie să fie constituit doar din fire de iarbă puternice, sănătoase și frumoase. Dacă buruienile pe gazon nu sunt multe, atunci le poți îndepărta ușor smulgându-le cu mâina sau utilizând un dispozitiv de smuls buruieni, dacă ai această posibilitate. Acest dispozitiv este o uneltă de gradină, cu cap de metal în forma de gheare de oțel, care pătrunde adânc în sol și prinde rădăcina de jur împrejur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare