vineri, decembrie 6, 2024
Top articole
Articole asemanatoare

Depresia și anxietatea, afecțiunile secolului XXI

Depresia este, potrivit specialiștilor, o stare patologică marcată de o tristeţe profundă și durabilă. Ea este puţin sensibilă la reconfortare. Și vine însoţită de durere morală, pierdere a stimei de sine. Precum şi o încetinire a funcţiilor psiho-motorii. Persoana care suferă de depresie se simte nefericită. Simte că nu contează pentru ceilalți și nu se poate detaşa de trecut. Iar viitorul o sperie, pentru că are expectaţii negativ-anxioase.
Specialiștii în domeniu consideră că depresia şi anxietatea de multe ori nu se exclud una pe cealaltă. Anxietatea este o stare normală. Este firesc să îți fie frică, să te îngrijorezi. Pentru că numai aşa apare reacţia de apărare în faţa pericolelor. Cu toate acestea, de la un anume punct al anxietăţii ea poate deveni boală.

Atacul de panică, o formă de anxietate

Nu credem că există persoană care să nu fi încercat un sentiment de teamă sau de îngrijorare atunci când a fost pusă într-o situație dificilă, care părea că nu are ieșire.
Însă când această stare degenerează și duce la atacuri de panică și tulburări emoționale, vorbim despre tulburări de anxietate. O problemă de sănătate care ne împiedică să ducem o viață normal.
Oricine a suferit măcar o dată de un atac de panică! La fiecare se manifestă diferit, însă simptomatologia are câteva caracteristici comune, cum ar fi faptul că pulsul crește, apare senzația de sufocare, amețeli, furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.
Atacurile de panică pot apărea oricând şi pot dura de la câteva secunde până la o oră. Frecvenţa acestora variază la intervale de câteva săptămâni sau chiar de câteva ori pe zi. În timpul atacurilor de panică se instalează o stare de hipersensibilitate, cu teamă, se simte o tensiune în jurul gâtului, a cefei şi a spatelui iar intern este posibilă o diaree acută.

Nu renunța la luptă

Tema, panică, stările lungi de tristețe inexplicabile, lipsa încrederii în sine, sentimentul de durere sufletească, și de disperare sunt semne care ar trebui să-ți dea de gândit că ai putea suferi de depresie sau de anxietate. Ele se declanșează de obicei fie după un eșec emoțional, al unei afecțiuni fizice, al pierderii locului de muncă sau al despărțirii de cineva drag. Totul este să nu lăsăm ca aceste stări să pună stăpânire pe noi. De aceea, psihoterapia și sesiunile de dezvoltare personală îți pot veni în ajutor în încercarea ta de a-ți restabili echilibrul pierdut, și să fii din nou ca înainte. Mai nou, psihoterapia cognitiv-comportamentală a devenit parte a mediului online, astfel, că foarte mulți psihoterapeuți își organizează ședințele pe internet. Pacienții nu trebuie să se deplaseze până la cabinet, ei participând la aceste ședințe chiar din fața calculatorului personal.

Ceaiuri care pot ține depresia sub control

Există soluții în tratarea depresiei, anxietății și panicii în afară de medicamente. Și nu ne referim neapărat la cele oferite de medicii specialiști. Pentru a lupta contra depresiei și anxietății, ”farmacia verde” are pentru noi și o serie de ceaiuri care pot contribui la diminuarea simptomelor. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la tratamentul de specialitate.

Ceai de sunătoare

Ceaiul de sunătoare este poate cel mai cunoscut remediu tradiţional pentru depresie, stări febrile, dezinfectarea rănilor şi cicatrizarea arsurilor minore iar cercetări recente au scos la iveală că beneficiile acestei plante sunt datorate proprietăţilor antivirale şi antibacteriene, precum şi activităţii la nivel cerebral, care ajută la eliminarea de serotonină, aşa-numitul hormon al fericirii.
Sunătoarea este comercializată sub diferite forme (tinctură, pliculeţe de cei, plantă uscată, capsule) şi este frecvent asociată cu valeriana, o altă plantă cu efecte benefice asupra stării psihice.
Pentru a-l prepara, la 300 ml de apă clocotită adăugați o linguriţă de flori uscate sau frunze şi se lasă la infuzat 10-15 minute.

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de sunătoare este bun, nimic de zis, doar că are un gust specific pe care nu toată lumea îl suportă. Atunci… ce părere aveți despre ceaiul de mușețel? Toată lumea are în casă ceai de mușețel, pentru că are un gust bun și multe efecte curative. Ei bine, noi studii în domeniu au demonstrat faptul că această plantă ajută la combaterea anxietății și depresiei. Faptul că mușețelul este o plantă care combate anxietatea și depresia a fost confirmat de un studiu clinic efectuat la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania. Acum cercetătorii anunță că rezultatele au fost reevaluate și reconfirmate.
Tot pentru a veni în ajutor în lupta cu depresia și anxietatea, specialiștii în fitoterapie recomandă în mod obișnuit utilizarea plantelor cu efecte de relaxare, așa cum sunt mușețelul, lavanda, sunătoarea pe o perioadă de trei luni până la un an, pentru ca acestea să-și atingă eficienţa maximă.

Sprijinul celor din jur contează enorm

Nu a spus nimeni că este ușor să lupți împotriva acestor două afecțiuni. Dimpotrivă, este nevoie de multă putere din partea ta, de ajutor specializat, iar cei dragi ar trebui să fie alături de tine, pentru a te sprijini în momentele în care simți că nu mai reziști, pentru că nu vor fi deloc puține. Încercați să vă schimbați stilul de viață, mâncați mai sănătos – fără atâtea produse încărcate în grăsimi nesănătoase sau pline de zahăr și prăjeli, practicați un sport, sau găsiți-vă un hobby care să vă placă și să vă țină ocupată și mintea. Trebuie să găsiți puterea de a lupta în interiorul dumneavoastră, iar dacă nu, nu ezitați să cereți ajutorul. Nu vă lăsați doborât, cei din jur au nevoie de dumneavoastră, chiar dacă aveți impresia că nu este așa!

Articole populare