miercuri, mai 29, 2024
Top articole
Articole asemanatoare

Cum scapi de durerile de lombosciatică?

Durerile de lombosciatica, cunoscute și sub numele de sciatică, pot fi extrem de incomode și debilitante. De ce? Fiindcă afectează calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activități zilnice. Această afecțiune este cauzată de compresia sau iritarea nervului sciatic, care poate provoca durere, amorțeală și furnicături în partea inferioară a spatelui, fese, picior sau picior.

 1. Repaus și Evitarea Pozițiilor Dureroase:

 • În primele zile ale unei crize de sciatică, odihna poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Evită pozițiile care agravează durerea, cum ar fi statul prelungit sau aplecarea înainte, și încearcă să îți menții coloana într-o poziție neutră.
 1. Terapia cu Gheață și Căldură:

 • Aplicarea gheții pe zona afectată poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, în timp ce aplicarea căldurii poate ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea spasmelor. Alternează între aplicarea gheții și a căldurii pentru a obține beneficii maxime.
 1. Medicamente Antiinflamatoare:

 • Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu sciatica. Totuși, este important să urmezi recomandările medicului și să nu le folosești pe termen lung fără supraveghere medicală.
 1. Terapie Fizică:

 • Terapia fizică poate fi extrem de benefică în gestionarea durerilor de lombosciatică, prin întărirea mușchilor din jurul coloanei vertebrale și îmbunătățirea posturii și flexibilității. Terapeutul fizic poate recomanda exerciții specifice și tehnici de întindere pentru a reduce presiunea asupra nervului sciatic.
 1. Acupunctura:

 • Acupunctura este o tehnică tradițională chineză care implică inserarea acelor subțiri în puncte specifice ale corpului pentru a reduce durerea și a restabili echilibrul energetic. Mulți pacienți raportează o ameliorare a simptomelor de sciatică după tratamente regulate de acupunctură.
 1. Masaj Terapeutic:

 • Masajul terapeutic poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la îmbunătățirea circulației sanguine în zona afectată. Un masaj cu presiune moderată aplicat pe mușchii din jurul coloanei vertebrale și a feselor poate ajuta la reducerea durerii și a disconfortului.
 1. Manipulare Osteopatică sau Chiropractică:

 • Manipularea osteopatică sau chiropractică implică ajustarea manuală a coloanei vertebrale pentru a îmbunătăți alinierea și mobilitatea acesteia. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea compresiei nervului sciatic și la ameliorarea durerii asociate.
 1. Exerciții de Stabilizare a Coloanei Vertebrale:

 • Exercițiile de stabilizare a coloanei vertebrale pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul coloanei și la îmbunătățirea posturii și a alinierii. Exercițiile de bază, cum ar fi plank-ul și bridging-ul, pot fi benefice în gestionarea durerilor de lombosciatică.

Sfaturi pentru a scăpa de durerile de spate

Durerea de spate poate fi o problemă comună și debilitantă pentru mulți oameni, afectând calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activități zilnice. Cu toate acestea, există numeroase sfaturi și strategii eficiente pentru a scăpa de durerile de spate și pentru a preveni recurențele în viitor.

 1. Adoptă o Postură Corectă:

 • Menținerea unei posturi corecte este esențială pentru sănătatea spatelui. Asigură-te că stai și mergi cu spatele drept, umerii relaxați și capul în poziție neutrală. Evită statul îndoit înainte sau aplecarea în lateral, care poate pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală.
 1. Facilitează Mișcarea:

 • Evitarea pozițiilor statice pentru perioade îndelungate și facilitarea mișcării regulate poate ajuta la menținerea flexibilității și mobilității spatelui. Ia pauze regulate pentru a te ridica, a întinde mușchii și a face exerciții ușoare de întindere și mișcare.
 1. Exerciții de Întărire a Mușchilor:

 • Exercițiile de întărire a mușchilor din jurul spatelui pot ajuta la susținerea coloanei vertebrale și la prevenirea durerilor de spate. Include în rutina ta exerciții care lucrează mușchii abdominali, dorsali și lombari, cum ar fi plank-ul, bridging-ul și extensia spatelui.
 1. Menține o Greutate Sănătoasă:

 • Excesul de greutate poate pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală și poate agrava durerile de spate. Adoptă un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a reduce stresul asupra spatelui.
 1. Evită Ridicarea Greutăților Grele:

 • Ridicarea greutăților grele în mod incorect poate provoca vătămări și dureri de spate. Atunci când ridici obiecte grele, îndoaie genunchii, ține obiectul aproape de corp și folosește mușchii picioarelor pentru a ridica, în loc să îți îndoi spatele.
 1. Folosește Tehnici Corecte de Lucru:

 • Dacă lucrezi într-un mediu care implică ridicarea sau manipularea greutăților, asigură-te că folosești tehnici corecte de lucru pentru a proteja spatele. Ajustează înălțimea mesei de lucru și utilizează echipament de protecție adecvat pentru a reduce riscul de vătămare.
 1. Menține o Poziție Ergonomică:

 • Asigură-te că mediul de lucru este ergonomic și că echipamentul și mobilierul sunt ajustate corect pentru a susține o postură sănătoasă. Ajustează înălțimea scaunului și a biroului pentru a evita întinderea sau încovoierea excesivă a spatelui în timpul lucrului la birou.
 1. Stai Atent la Picioarele Tale:

 • Încălțămintea inadecvată sau picioarele plate pot contribui la durerile de spate. Alege încălțăminte confortabilă și susținătoare, cu tălpici adecvați, pentru a menține o postură corectă și pentru a reduce presiunea asupra spatelui.
 1. Aplică Gheață și Căldură:

 • Aplicarea gheții poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii acute de spate, în timp ce aplicarea căldurii poate ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea durerilor cronice. Alternează între aplicarea gheții și a căldurii pentru a obține beneficii maxime.
 1. Consultă un Specialist:

 • Dacă durerile de spate persistă sau devin severe, consultă un medic specialist pentru evaluare și tratament. Un medic sau un terapeut fizic poate recomanda un plan de tratament personalizat, care poate include terapie fizică, medicamente sau alte intervenții adecvate.

Durerile de spate pot fi gestionate eficient printr-o combinație de adoptare a unei posturi corecte, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și aplicarea tehnicilor de gestionare a durerii. Prin urmarea acestor sfaturi și strategii, poți reduce riscul de dureri de spate și poți menține un spate sănătos și fără durere pe termen lung.

Burlacu George
Burlacu George
Autorul George Burlacu
Articole populare