Ai reușit să îți vezi visul cu ochii și te-ai mutat la casă. Decizia ta a fost influențată de foarte mulți factori, iar printre aceștia s-a aflat și ideea de a-ți amenaja o grădină care să îți ofere produse proaspete și pline de vitamine și gust. Ca începător, poate fi destul de dificil, dar nu imposibil. Ai nevoie doar să te obișnuiești puțin cu tot ceea ce presupune o grădină de legume care să îți asigure cele necesare pentru mesele familiei. Și, de ce nu, o grădină cu flori care să îți transforme curtea într-un adevărat colț de rai.
Chiar dacă vremea de afară nu te duce cu gândul la recolte îmbelșugate și pline de gust, să știi că această perioadă este una bună în care poți planta anumite legume și flori. Nu ai nici cea mai mică idee despre ce ai putea cultiva acum? Avem noi unele recomandări pentru tine. Unele la care chiar nu te aștepți.
Rădăcinoase
Sezonul rece este unul bun de care poți profita pentru a cultiva în grădina ta de legume . Ceea ce toată lumea cunoaște sub numele de rădăcinoase. Sunt perfecte pentru mese copioase, delicioase și pline de vitamine și nutrienți necesari pentru o bună stare de sănătate. Așadar, poți profita ca să cultivi acum morcovi – preferații celor mici, napi și sfeclă. Aceste rădăcinoase își ating maximum de potențial în solul rece, așa că nu trebuie să renunți la ele. Chiar și în condițiile în care cei mai mici membri ai familiei sunt ceva mai selectivi cu legumele, le vor adora pe acestea deoarece sunt din grădina voastră. Iar gustul nu se compară deloc cu cel al rădăcinoaselor din piață. Sau de la supermarket.
Verdețuri
Legumele verzi sunt foarte importante pentru starea noastră de sănătate. Și se spune că ar trebui să nu ne lipsească atunci când scopul nostru este o alimentație echilibrată. Vestea bună este că aceste legume. Și în special salata verde, spanacul, țelina, sau chiar și pătrunjelul, nu se simt deranjate de vremea rece de afară. Ba chiar se dezvoltă bine în acest mediu răcoros. Poți opta să le plantezi în grădină. Sau de ce nu, în ghivece pe care să le ai mereu la îndemână pentru când ai nevoie.
Usturoi și ceapă
Cele două sunt nelipsite din majoritatea preparatelor sărate românești. De fapt, ceapa este de-a dreptul indispensabilă atunci când vrei să dai gust unei mâncări. Și știi și tu cât de pline de substanțe nutritive sunt cele două. Atât usturoiul, cât și ceapa, se pretează foarte bine să fie cultivate toamna. Urmează ca pe perioada iernii acestea să se dezvolte așa cum trebuie. Iar o dată cu venirea primăverii să te bucuri de roadele muncii tale. Mâncărurile tale vor fi parcă mai pline de gust dacă știi exact ceea ce consumi, iar ceapa și usturoiul sunt un duo cu care nu dai greș niciodată.
Mazăre
Mai exact, un anumit soi de mazăre, numit și de iarnă. Se caracterizează prin faptul că are o rezistență ridicată la temperaturile mult mai reci din această perioadă și da, poate fi cultivată acum. Dacă optezi pentru ea, poți aduce regimului tău alimentar ceva mai multe proteine benefice, și să nu uităm nici de fibre și efectele lor curative. De asemenea, mazărea este legume preferată de mulți copii, grație gustului ei dulce, așa că ai încă un motiv ca să nu renunți la ea.
Zambile și lalele
Da, știm, până acum ne-am tot ocupat de legume de sezon, dar în rândurile de mai sus aminteam și de grădina cu flori. În special reprezentantele sexului frumos își doresc ca spațiul verde să devină o adevărată simfonie de culori și mirosuri atunci când vine primăvara. Atunci, avem pentru tine și o sugestie: profită de această perioadă pentru a plata zambile și lalele, două flori fără de care primăvara ar fi mai săracă. Nu-ți face griji, deoarece este vorba despre bulbi, aceștia vor face față cu brio temperaturilor mai scăzute pentru a te întâmpina așa cum se cuvine anul viitor, o dată cu trezirea la viață a naturii.
Plante aromatice
Ce gust ar avea mâncărurile tale dacă nu le-ai condimenta decât cu sare și piper? Da, ar fi comestibile, dar le-ar lipsi ceva. Ei bine, acel ”ceva” despre care îți spuneam este dat de plantele aromatice. Vei fi mai mult decât mulțumit să afli că menta, rozmarinul și cimbrul – adică exact cele pe care le folosești cel mai des, se pretează foarte bine să fie cultivate acum și rezistă ușor la temperaturi scăzute. Da, știm, se pot consuma și uscate, dar dacă vei încerca să le folosești proaspete, vei simți imediat diferența și nu vei mai renunța la ele.
Ardei
Există anumite soiuri de ardei, ba chiar și ardei iute, care se pretează să fie cultivate în sezonul rece. Și, din câte știm noi, puțină iuțeală la mâncare o face nu doar extraordinar de bună și sănătoasă, ci și ceva mai pe placul mofturoșilor. Așadar, încă o legumă pe lista ta!
Broccoli și varză
Despre varză, numai de bine! Este ușor de cultivat, are un gust bun… nimic de comentat. Dar broccoli? Încearcă și te vei convinge că este printre cele mai bune legume, și chiar și cei mici nu vor mai refuza preparatele care îl conțin. Cele două se dezvoltă foarte bine acum, așa că nu mai ai niciun motiv să refuzi plantarea lor în grădina ta de legume.