joi, septembrie 19, 2024
Top articole
Articole asemanatoare

Tot ce trebuie să știi despre colicii la bebeluși

Unul dintre cele mai dificile momente, ca proaspeți părinți, este când bebelușul plânge neconsolat. Și parcă indiferent ce ați face nu reușește să îl calmeze. Asta după ce în maternitate părea bebelușul ideal. Adică cel care mânca și dormea și plângea destul de rar. În special când îi era foame. Ajuns acasă, mica minune pare să se schimbe la 180 de grade. Iar părinții, în special cei aflați la primul copil, încep să resimtă din plin schimbarea din viețile lor.

În special mamele, simt că acea stare zen pe care și-o doreau dispare ca prin minune. Nopțile nedormite, oboseala acumulată, la care se adaugă și plânsetele sfâșietoare ale celui mic sunt doar câteva dintre motivele pentru care acestea se simt neputincioase. Prietenii, rudele, și alți cunoscuți, mai cu experiență în ”meseria” de părinte zâmbesc și oferă, pe loc, motivul plânsetelor celui mic: colicii. Dar ce sunt colicii și care ar fi metodele de calmare a suferinței celui mic? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem în rândurile care vor urma.

Ce sunt și cum se recunosc colicii

În primul rând, rețineți că, la început, plânsul este cea mai bună metodă prin care copilul dumneavoatră poate comunica. Plânge pentru că îi este foame, trebuie schimbat, îi este prea cald, are un disconfort, sau alte motive. Deși la început plânsul acestuia vi se va părea la fel, cu timpul veți învăța să interpretați diferitele tipuri de plâns ale celui mic.
Atunci când părinții aud despre colici, se gândesc automat la o afecțiune, o boală. Cu toate acestea, colicii nu pot fi catalogați în niciun caz așa. De fapt, este vorba despre ”o combinație de comportamente derutante ale celui mic”. Din păcate, un remediu general valabil care să-i ajute pe cei mici, dar și pe părinți să treacă mai ușor peste această etapă nu există, iar singura consolare a adulților ar fi că, de regulă, colicii încetează după ce copilul împlinește 4 – 5 luni de viață. Pentru a se confirma sau nu faptul că bebelușul suferă de colici, este necesară o vizită la medicul pediatru care îi urmărește evoluția celui mic.

Simptome frevente în caz de colici

Vorbeam ceva mai sus despre regula medicilor de a stabili dacă micuțul suferă sau nu de colici. Cu toate acestea, există unele simptome prin care colicii se manifestă și care pot fi identificate ușor și de către părinți.

Plânsul este simptomul principal, și de regulă cel mic pare că ”are program”. Mai exact, episoadele de plâns ”se produc în același interval orar zilnic, de regulă după-amiaza târziu sau seara devreme, deși nu este obligatoriu la toți copiii să fie la fel”. În caz de colici, bebelușul își ridică sau întinde foarte mult picioarele, își strânge pumnii, închide sau deschide ochii larg, are gaze zgomotoase, iar hrănirea sau somnul sunt afectate. Plânsul acestuia, în caz de colici, seamănă mai mult cu un țipăt de durere.

Cauze care pot determina apariția de colici

Chiar dacă suspectați că bebelușul suferă de colici, cel mai bine este totuși să nu apelați din prima la produsele aflate pe rafturile farmaciilor și despre care companiile producătoare susțin că ar ameliora această problemă. Cel mai bine este să vă adresați medicului pediatru care îi urmărește evoluția celui mic, pentru a ști sigur dacă este vorba despre colici, sau este o cu totul altă problemă.

Suprasolicitarea

Pentru o perioadă scurtă după naștere, cei mici au ”un mecanism încorporat pentru a regla atenția și sunetele din jurul lor, ceea ce le permite să doarmă și să mănânce fără să fie deranjați de mediul lor”. După aproximativ două săptămâni de viață, acest ”mecanism” nu mai există, ceea ce înseamnă că aceștia sunt mult mai sensibili la stimulii din jurul lor. Este o experiență destul de obositoare pentru cel mic, care se eliberează de acest stres prin intermediul plânsului.

Sistemul digestiv insuficient dezvoltat

Sistemul digestiv insuficient dezvoltat este, potrivit specialiștilor, un alt motiv pentru care apar colicii. Astfel, pentru că uneori digestia celui mic este mai greoaie, apar aceste dureri, cauzate de acumularea gazelor în intestine. De asemenea, se pare că acei bebeluși care suferă de reflux gastroesofagian au parte de colici destul de dureroși.

Cum îi poți ameliora suferința celui mic

Ca mamă, atunci când copilul tău suferă, suferi și tu alături de el. Frustrarea și epuizarea sunt cuvintele care vă caracterizează cel mai bine în această perioadă dificilă. Aproape că vă vine să vă duceți la farmacie și să cumpărați tot ce găsești pe rafturi și despre care se spune că i-ar ameliora celui mic suferința, sau ați încerca și alte metode, ”băbești” cum li se spune, dar care promit că ar avea același efect.

Respectă recomandările medicului

Cel mai bine este să încerci să vă calmați și să luați legătura cu medicul pediatru. Acesta vă va recomanda anumite produse și nu numai, care să-l facă pe puiul dumneavoastră să treacă mai ușor peste episoadele neplăcute cauzate de colici.

Schimbarea dietei

Dacă alăptați, discutați cu medicul despre dieta dumneavoastră, dacă ar fi nevoie să renunțați, măcar pentru o perioadă, la anumite alimente care i-ar putea cauza celui mic un disconfort abdominal crescut. În general varza, citricele, fasolea, laptele dulce sunt alimente care i-ar putea produce micuțului gazele dureroase.

Masaj ușor

Căldura sau masajul ușor, în zona abdomenului, are efect în cazul unor bebeluși care suferă de colici. Astfel, încălziți ușor o cârpă moale, fără a fi fierbinte, pe care o puteți aplica pe burtica bebelușului. De asemenea, un masaj ușor, urmând recomandările pediatrului, nu face decât să vă ajute. Anumite poziții, cum ar fi așezarea celui mic cu fața în jos, în poală, sau vertical, cu abdomenul pe umărul dumneavoastră sunt câteva poziții care îi mai ușurează suferința.
Într-adevăr, faptul că bebelușul suferă din cauza colicilor poate fi frustrant și epuizant. Totuși, nu vă faceți griji, veți trece cu bine peste această etapă, atât dumneavoastră, cât și cel mic.

Articole populare